Testar nytt, chia! | Även kallad "Robinson-Denice" :)

Även kallad "Robinson-Denice" :)

Annons

Testar nytt, chia!

Köpte med mig chiafrön när jag var på hälsokosten sist.

MYCKE bra grejjor i de här små fröna!

chia_hu_400x656

 

 

Info om Chia hämtad från nätet:

Chiafrön (Salvia hispanica L) anses vara ett av världens mest näringsrika livsmedel!
Chiafrön har använts som livsmedel i tusentals år och var en stapelföda i centrala Mexiko mellan 1.500 f.Kr. och 900 f.Kr. Chia och dess otroliga egenskaper glömdes dock bort ett tag, men har i modern tid återupptäckts som en utmärkt källa till Omega3-fettsyror, kostfiber, protein, och antioxidanter.

Chiafrön, och dess näringsrika innehåll
Chia anses vara ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Det är väldigt rikt på Omega 3-fettsyror, 2 msk sägs innehålla mer Omega 3 än en hel laxfilé. Chiafrö har också ett högt innehåll av protein och innehåller samtliga essentiella aminosyror vi behöver. Chiafrö är därför ett komplett protein. Dess rika innehåll på Omega 3, protein, kostfiber, mineraler och antioxidanter är anledningen varför detta är ett självklart livsmedel för fysiskt aktiva. Chia används flitigt av idrottare på elitnivå.

En intressant aspekt med chia är att det är bra för blodsockerhalten eftersom kolhydraterna bryts ner långsammare. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod. Fröna bildar en sorts gel när man äter dem vilket dessutom är bra för mättnadskänslan. Chiafrön anses även vara ett självklart val vid diabetes och hjärt- kärlsjukdom.

 

Chia frön innehåller bland annat:

 • 8 ggr mer Omega-3 än lax
 • 15 ggr mer magnesium än broccoli
 • 2 ggr mer protein än något annat frö eller säd
 • 5 ggr mer kalcium än mjölk, plus bor, vilket är ett spårämne som hjälper kroppen att överföra kalcium i skelettet
 • 3 ggr starkare antioxidantstyrka än blåbär
 • 3 ggr mer järn än spenat

Hur använder man chiafröna
Chiafrö kan användas i alla slags bröd och bakverk, soppa, yoghurt, frukostflingor, juice, frukt, blanda i smooties m.m. Chia är en unik produkt och näringsämnena håller sig stabila även vid hög upphettning!

Chia som proteinkälla
Som proteinkälla absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnena snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt även vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare och motionärer.

Chia är glutenfritt
Chiafrö är glutenfritt vilket öppnar nya möjligheter för glutenintoleranta personer.

Chiafrön kan hjälpa vid magproblem
En unik egenskap hos chia är dess kapacitet att binda vatten. Chia kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen samt underlätta matsmältningen av kost som annars ger magproblem. En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att näringsämnena i kosten tillgodotas bättre.

Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod.

Som sagt, chiafrön har många fördelar och är en rik källa för lättupptagligt protein, kostfibrer, omega 3 och antioxidanter. Med all denna näringsmässiga godhet, är det inte konstigt att medicinska studier har visat många hälsomässiga fördelar med att konsumera chiafrön.

 

 

 

 

Idag har jag chia i min proteinsmoothie men kommer även att ha det i min gröt och OM jag gör bröd nån dag (= BRA SKIT!

 

Jobbar härhemma och snart ska jag ta en “träningspaus”. Crossfit på Factor BOOM! Sen får jag se om det eventeuellt blit ett löppass senare ikväll. Testa foten lite i spåret. Får se om jag hinner för jag har sjukt mkt att göra!

 

 

Kommentarer

Leave a Reply

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. denicefitness

   Bella: I know! Har hört mycket om den men aldrig kommit mig för att testa, men snart så ska väl även jag “få tummen ur” (:

 1. PetraH

  Heej!
  Jag har ett litet tips på bröd som inte tar alls lång tid att göra, innehåller inte alls många ingredienser.
  Och som är relativt nyttigt.
  2 msk kvarg
  1 ägg
  ½-1 tsk bakpullver
  2 msk havrekli/vetekli
  2 msk linfrön (eller andra frön vad man nu tycker om. Går även bra att ha i andra frön också. Ibland har jag mer än 2 msk frön i)
  Lite salt om man nu tycker det, går även bra utan salt.
  Blanda ihop smeten och häll i en skål som tål hög värme i mikron. Full effekt i 3,5 minut. Sen är det färdigt. Låt svalna på ett galler.
  Vet inte om det är något i din stil, men man kan alltid prova 🙂

  1. denicefitness

   PetraH: Ooooo, det låter ju som ett typsikt “Denicé_recept” dvs, enkelt och SNABBT (= tackar vi för, verkligen!

  1. denicefitness

   Jakob:Om du läser överst i inlägget så har jag skrivit att jag köpt det på ” hälsokosten” (=

Annons
stats